«Τα παιδία…ΔΕΝ παίζει».

Παίζουν τα παιδιά στις μέρες μας; Έχουν χρόνο και χώρο; Διερωτώμαι και απαντώ πως όχι και τόσο. Πολλά παιδιά του σήμερα δεν έχουν ούτε χρόνο, ούτε χώρο για παιχνίδι.

Δεν το κατακρίνω, καθώς οι εποχές αλλάζουν, η αλάνα δεν υπάρχει πια, το πρόγραμμα των παιδιών είναι γεμάτο άλλες δραστηριότητες και οι γονείς είναι πολυάσχολοι για να συνοδεύουν τόσο συχνά τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές. Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά σε σχέση με τα παιδιά, αυτή που ζούμε δεν τους «επιτρέπει» να παίζουν τόσο συχνά. Δεν ξεδίνουν στις πλατείες, δεν κάνουν ποδήλατο ατελείωτες ώρες, δεν παίζουν ομαδικά παιχνίδια.

Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα παιδιά δεν έχουν χρόνο. Η σύγχρονη εποχή θέλει τα παιδιά «σούπερ ήρωες», να μιλούν ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία, να κάνουν τουλάχιστον δύο εξωσχολικές δραστηριότητες όπως γυμναστική, χορό, μουσική, κολυμβητήριο και πολλά άλλα, τα οποία γεμίζουν κάθε απόγευμα των παιδιών και έτσι ο χρόνος που έχουν για να παίξουν, είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Τελειώνει η μέρα, ο μήνας, η χρονιά και τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να συναναστραφούν με άλλα παιδιά, να παίξουν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους ελεύθερα σε χρόνο και τόπο. Έχει κυριαρχήσει το πρόγραμμα, ο περιορισμός, το στρες.

Όλα αυτά φυσικά δεν ταλαιπωρούν μόνο τα παιδιά. Οι γονείς συνοδοί τους, προκειμένου εκείνα να παρακολουθήσουν όλα αυτά τα προγράμματα, είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν από μάθημα σε μάθημα, από παράσταση σε παράσταση και από ενημέρωση σε ενημέρωση, να ετοιμάζουν κάθε φορά την αντίστοιχη σάκα, να παρακολουθούν την πορεία του παιδιού, να το υποστηρίξουν σε κάθε του προσπάθεια.

Άραγε, θα μπορούσαν όλα τα γίνουν συνδυαστικά και με μέτρο; Ίσως.  

Κάθε φθινόπωρο λοιπόν, πριν τις όποιες εγγραφές των παιδιών, ας θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι να αφήνουμε στα παιδιά περισσότερο χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι. Εξασκεί τις κινητικές και νοητικές λειτουργίες τους και ταυτόχρονα βοηθά στην ένταξή τους στην κοινωνία και στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος και φαντασίας. Η παιδική ηλικία κρατάει πολύ λίγο, ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τη ζήσουν! 

Νεότερη δημοσίευση